Virtuális valóság – VR a jövő technológiája

Írta: | 2020. október 1. csütörtök

VR - Virtuális valóság

Virtual reality, rövidítve VR

A Jaron Lanier informatikus, művész által kitalált virtuális valóság kifejezésnek nincs pontosan meghatározható definíciója. Ennek fő oka, hogy a VR elnevezést sokféle jelenségre használják, igen divatos kifejezés és már a mindennapi kommunikációnk része.

A VR technológia alkalmazási lehetőségei

A virtual reality szimulációk amellett, hogy egy remek, akár interaktív szórakozási lehetőséget biztosítanak, igen jelentős gyakorlati hasznuk is van. A valamely programnyelven lekódolt mesterséges világban lehetőség nyílik olyan helyzetek megteremtésére, melyekben kockázat nélkül gyakorolhatók bizonyos tevékenységek. Ilyenek általában a veszélyes vagy a valóságban túlságosan költséges és nehezen megismételhető műveletek. A VR szimulációk által létrehozott virtuális világban biztonságosan gyakorolhatják a különböző beavatkozásokat a a leendő sebészek, rizikó nélkül képezhetik ki az űrhajósokat.

A virtuális valóság ipari felhasználása

A virtual reality környezetet az építőipar is előszeretettel használja. Nagy előny lehet, hogy felépülés előtt megtekinthető és bebarangolható egy épület, például a még csak tervrajzokon létező ház, híd vagy sportlétesítmény. A VR technológiák folyamatos fejlődése és terjedése jelentős mértékben átalakítja az iparvállalatok működését is. A virtual reality szimulációkkal hatékonyabban és akár kisebb költséggel lehet bizonyos folyamatokat betanítani. Az oktatásban résztvevő személyek átélhetik az eseményeket, és ebben a virtuális oktatókörnyezetben minimalizálható az gyakorlás közben történő meghibásodás, anyagveszteség és selejt keletkezés esélye.

A virtuális valóság alkalmazások roppant hasznosak lehetnek egyes tervezési folyamatok esetében is. Gondoljuk csak el, mekkora előnnyel jár ha fizikailag egymástól távol lévő tervezőmérnökök közösen tudnak dolgozni egy olyan projekten, ahol 3 dimenzióban, valós időben látják és alakítják a végtermék elemeit.

Minden figyelembe véve a virtuális valóság a jövő technológiája, alkalmazhatóságának magas fokú hatékonysága miatt egyre több területen egyre több vállalat használja majd. Ha VR fejlesztésben, virtuális valóság programozásban jártas szolgáltató keres, nézzen be hozzánk! Egyedi virtual reality fejlesztések és kompakt, teljes mértékig a megrendelő márkájára szabott megoldások a VR Stormtól!

A KIA VR autótervezési technológiájának bemutató videója