Törökország kész fogadni az ukrán gabonát szállító hajókat

Írta: | 2022. július 27. szerda

Törökország azt mondja, kész fogadni az ukrán gabonát szállító hajókat a következő napokban, Moszkva nem zárja ki, hogy még balul sülhet el a dolog. Szerdán kezdi meg működését Isztambulban az a koordinációs központ, ahonnan az ukrán gabonaexportot ellenőrzik. Egy magas rangú török tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy az első hajó valószínűleg a következő napokban hagyja el az egyik ukrán kikötőt.

A török elnök közvetítésével és az ENSZ főtitkárának jelenlétében az orosz és az ukrán delegáció múlt pénteken megállapodást írt alá a fekete-tengeri kikötőkből származó gabona eltávolításáról. A felek arra számítanak, hogy újraindul a gabona- és műtrágyaexport, amelynek felfüggesztése globális élelmiszerválsággal fenyeget.

Egy isztambuli közös koordinációs központ fogja felügyelni a három ukrán kikötőből az aknás területeken keresztül érkező szállítmányokat, valamint ellenőrzi a hajókat. Minden szárazáru-szállító hajó török vizeken fog áthaladni.

A török tisztviselő elmondta, hogy az alapvető részleteket már kidolgozták – különösen a hajók biztonságos útvonaláról állapodtak meg, amely nem igényli a parti vizek tisztítását.

“Nem tart tovább néhány napnál. Úgy tűnik, hogy az első gabonaszállítmányt még ezen a héten elszállítják és feladják” – idézte őt a Reuters.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes egyetértett ezzel az értékeléssel:

“Abból ítélve, amit a török kollégáink mondanak, ahol a koordinációs központ található, arra számítanak, hogy ezek a szállítmányok, legalábbis Ukrajnából, a közeljövőben megkezdődnek.

Rudenko ugyanakkor nem zárta ki, hogy a megállapodás kisiklik: szerinte a megállapodás végrehajtását “mind az orosz export, mind az ukrán gabona tekintetében szinkronban kell megkezdeni”.