Az orosz gabonahelyzet

Írta: | 2022. július 27. szerda

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes a gabonaüzletről szólva többször hangsúlyozta, hogy annak két összetevője van: “az Ukrajnából származó gabonaexportról és általában az orosz gabonaexportra vonatkozó korlátozások feloldásáról”.

Az Oroszországból származó műtrágyákra és élelmiszerekre ugyanakkor nem vonatkoznak az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciók – hangsúlyozta az EU. A legutóbbi szankciós csomag ezt tovább részletezi.

gabona

A múlt héten az Európai Bizottság pontosítást adott ki, amelyben kijelentette, hogy az uniós szankciók nem érintik a harmadik országokba irányuló élelmiszer-szállításokat. Ezenkívül az európai vállalkozások számára sem tilos orosz búzát vagy más gabonaféléket vásárolni, importálni vagy kifizetni, feltéve, hogy az ügyletben nem vesznek részt alszankciók hatálya alá tartozó személyek vagy vállalatok.

Ezen túlmenően a szankciórendszer alól vannak kivételek, amelyek csak az orvosi, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel kapcsolatosak.

“Az EU-tagállamok például engedélyezhetik az orosz lobogó alatt közlekedő hajók belépését az uniós kikötőkbe, és az orosz közúti fuvarozó cégek számára, hogy az EU területén működjenek, ha mezőgazdasági vagy élelmiszeripari termékek kereskedelmére szánják őket” – áll a sajtóközleményben.

Mint a Vedomosztyi című lap írta (https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2022/07/22/932621-v-stambule-podpisali-soglasheniya-po-vivozu-zerna-iz-portov-ukraini), az isztambuli tárgyalásokon Moszkva nem a műtrágyákra és élelmiszerekre vonatkozó korlátozások megszüntetését, hanem további kedvezményeket akart: ne korlátozzák az ilyen árukat szállító hajók szervizelését, biztosítását és az ilyen termékek dollárban történő kifizetését.

Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy az orosz gabonaszállítások teljesen akadálytalanok.

Az importőrök a szankcióktól való félelem miatt megtagadhatják az együttműködést az orosz vállalatokkal, függetlenül attól, hogy valóban fenyegetik-e őket vagy sem. Ezenkívül az orosz bankszámlák befagyasztása megakadályozta az ellátmányok kifizetését.

Egy másik fontos tényező az a gyanú volt (https://www.bbc.com/russian/features-61954274), hogy Oroszország lopott ukrán gabonával kereskedik, vagyis a felvásárlásai diplomáciai botránnyal fenyegetnek.

Júliusban például a nemzetközi közösség figyelmét a Zhibek Zsoly hajó mozgása kötötte le (https://www.bbc.com/russian/news-62083595), amelyről Kijev azt állította, hogy illegálisan exportált gabonát szállított a megszállt területekről.