A pénzügyi trükkök még az Alphabet Inc. számára sem érnek fel a medvepiac erejével

Írta: | 2022. július 22. péntek

A Google anyavállalat részvényei 2,5%-kal süllyedtek hétfőn, az első kereskedési napon a 20 az 1 arányú felosztás után, amely a részvények árfolyamát több mint 2000 dollárról a 100 dolláros tartományba vitte le. Az Alphabet részvényei a héten több mint 3%-ot estek, miközben a Nasdaq 100 részvényindex emelkedett, és több mint 20%-ot estek a split február 1-jei bejelentése óta.

Nincs egyedül. Az S&P észak-amerikai technológiai index négy olyan vállalatából, amelyek idén osztották fel részvényeiket, egyikük sem tudott érzékelhetően erősödni a tervek bejelentése óta. Az Amazon.com Inc. 12%-ot esett a márciusi split bejelentése óta. A Shopify kanadai e-kereskedelmi vállalat 38%-ot esett, a Fortinet Inc. kiberbiztonsági vállalat pedig 2%-ot emelkedett.

A gyenge teljesítmény messze elmarad a 2020-as szédületes napoktól, amikor az Apple Inc. és a Tesla Inc. segített a gyakorlat újjáélesztésében, miután részvényeik a tervek bejelentését követő hónapokban rekordokat döntöttek. A következő évben öt split volt az S&P 500-ban, míg 2019-ben csak kettő a Bloomberg által összeállított adatok szerint.

A részvényfelosztás célja egyszerű: csökkenteni a részvényvásárlás költségét, hogy több kisbefektető engedhesse meg magának, és a vállalat saját tőkéjét nagyobb számú részvényre ossza szét. Egyes befektetők azonban hajlamosak pozitív jelzőként tekinteni arra, ha egy vállalat úgy dönt, hogy felosztja a részvényeit.

“Egy nagyon népszerű technológiai vállalat részvényeinek felosztását úgy tekintik, mint egy módot a lakossági befektetők bevonására egy olyan időszakban, amikor az intézmények nem vásárolnak a lassuló gazdasági növekedés, az infláció és a magasabb költségek miatt” – mondta Phil Blancato, a Ladenburg Thalmann Asset Management vezérigazgatója. “Az intézmények itt nem vevők, hanem eladók, és szerintem a felosztást a gyengeség jelének tekintik”.

Nem csak a technológiai szektorban történt felosztások estek el. Az orvosi eszközöket gyártó Dexcom Inc. 28%-ot esett, mióta márciusban bejelentette felosztását. Az S&P 500 indexben szereplő öt vállalat közül, amelyek idén felosztották részvényeiket, csak a WR Berkley Corp. biztosító társaság részvényei emelkedtek 3%-nál nagyobb mértékben.

A Covid-19 világjárvány idején a kiskereskedelmi forgalom megugrása nyomós okot szolgáltatott a vállalatoknak arra, hogy csökkentsék részvényeik árát. Eddig úgy tűnik, hogy a részvények felosztása hatékonyan vonzotta a kisbefektetőket, de ez nem volt elég ahhoz, hogy leküzdjék az eladási nyomást. A kiskereskedelmi kereskedők megbízásainak volumene a teljes piaci volumen százalékában 14,5%-ra ugrott az Amazon esetében ebben a hónapban, szemben az egy évvel ezelőtti 3,8%-kal – derül ki a JPMorgan Chase & Co. által összeállított becslésekből. Az Alphabet esetében a kiskereskedelmi kereskedők részesedése 8,2%, szemben az egy évvel ezelőtti 2,8%-kal.

A szétválás utáni gyenge teljesítmény ellenére úgy tűnik, a vállalatok nem riadnak vissza. A Tesla a múlt hónapban közölte, hogy a részvényesek jóváhagyását kéri egy 3 az 1 arányú felosztáshoz részvényosztalék formájában, miután márciusban először felvetette ezt a kilátást, kevesebb mint két évvel az 5 az 1 arányú felosztás végrehajtása után.

forrás: https://finance.yahoo.com/news/alphabet-stock-split-lands-thud-150857683.html