Papagáj-betegségek, azt a mindenit!

Írta: | 2022. december 13. kedd

Hazánk abszolút legnépszerűbb, háznál tartható díszmadara a papagáj. Mára felveszi a versenyt a négylábúakkal is, számuk megközelíti a kutyákét és a macskákét is. Ennek ellenére sokan nem is tudják, mennyire intelligens állatok is ők, és milyen hátrányt szenved el egy papagáj, ha unatkozni kénytelen.

papagáj

Ennek az az oka, hogy a papagájok ingerigénye kimagaslóan magas a többi háziállatéhoz képest, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresített élőhelyükön, legyen az kalitka, ketrec vagy akár egy különálló papagáj-vagy madárház, mindig rendelkezésükre álljanak a megfelelően ingergazdag időtöltéshez szükséges játékok és egyéb kiegészítők. Ebből sokféle létezik, a megfelelőek kiválasztása a gazdi felelőssége és feladata.

Érdemes-e otthon tartani a papagájt? Ez egy elég gyakran előkerülő kérdés. Igen, de nem feltétlenül mindenkinek. Ez az intelligens és szépséges madár ideális háziállat lehet annak, akivel illenek egymáshoz. Nálunk megismerheted a papagájok viselkedését és tartásuk kihívásait, ami nem is olyan kis feladatot jelent a hétköznapokban.

Szerencsére a papagájtartás kultúrája az elmúlt évtizedekben a madarak népszerűségével egyenesen arányosan felszálló ágban van és ennek köszönhetően egy re nagyobb a hagyományos és az offline irodalom és kapcsolódó ismeretanyag, melynek megismerését mindenkinek csak ajánlani tudjuk. A dvd-k és az online videók is hathatós segítséget jelentenek a gazdiknak. Papagáj-betegségekről bővebben a cikkben.