A népszerű binokuláris távcső

Írta: | 2015. február 18. szerda

binokuláris távcsőA jelenleg forgalomban lévő látcsövek közül talán a binokuláris távcső a legnépszerűbb típus, nem véletlen. A binokuláris távcsövek szinte minden árkategóriában kaphatók, a felhasználás módjának megfelelően minden igénynek megfelelő összeállításban. Lényegében ezek a látcsövek kettő egymással párhuzamos és tükörszimmetrikus távcsőből állnak. Ez a felépítés lehetővé teszi a térbeli látványt, a távolban levő objektumokat nem csupán egy, hanem mindkét szemünkkel megfigyelhetjük.

Az okulárból, prizmából és fókuszáló egységből álló binokuláris távcső jelzésére többnyire 2 számot (például 10×50), vagy egy intervallumot és egy számot (például 8-18×42) határoznak meg a gyártók. Míg első esetben fix nagyítású, második esetben zoom binokuláris távcsövet jelölnek, melynek a meghatározott értékek között szabályozható a nagyítása.

A számpárok közül az első mindig a nagyítás mértékékét jelöli, tehát, hogy szemfenéken keletkezett kép hányszor nagyobb a szabad szemmel látott képnél. A számpárok második fele objektív átmérője milliméterben meghatározva, ettől függ a látcső mélységélessége és fényere. Példaképpen egy 16×50-es binokuláris távcső 16-szoros nagyítással és 50mm-es objektívvel rendelkezik.

A binokulárok széles körben felhasználhatók, legkülönfélébb szabadidős tevékenységekhez is ideális, köszönhetően a méretüknek és súlyuknak. A megfelelő binokuláris távcső vásárlás előtt szem előtt kell tartani, hogy pontosan milyen célú felhasználásra kell, mert ettől függ milyen paraméterekkel rendelkező látcső lesz a megfelelő. Szem előtt kell tartani például, ha nyerünk a nagyításon, veszítünk a látómezőn illetve, hogy a nagyobb objektívátmérő mindig fényesebb képet eredményez.