A glaucoma főleg a 40 év felettiek problémája

Írta: | 2017. február 25. szombat

zöldhályog

A glaucoma, azaz a zöld hályog gyakori szembetegség, világszerte az egyik vezető oka a vakságnak. Kialakulását a csarnokvíz termelés és kiürülése közti egyensúly felborulása okozza. Ha túl sok halmozódik fel belőle, megnő a szemnyomás, azaz megjelenik a zöldhályog. Napjainkban a glaucoma nem gyógyítható, de kezelhető betegség, ez pedig nagyon fontos a beteg életminősége szempontjából. Gyakran tünetmentes, máskor viszont rohamokkal jár, többféle típusát is ismerjük. A glaucoma gyógymódok, zöldhályog elleni terápiák mind a szemnyomás csökkentését célozzák, alkalmazható lézeres eljárás és műtét is.

A zöldhályog tünetei az első időszakban szinte azonosíthatatlanok. A kicsit homályos látás és a sűrű fejfájás a többséget még nem veszi rá arra, hogy elmenjenek szemészeti vizsgálatra, így betegség alattomosan roncsolhatja tovább a szemet. Gyógyítása házilag szemcseppek révén lehetséges, melyek enyhítik a szemnyomást. Ezen kívül még a lézeres megoldások elterjedtek, melyeknek különféle típusa is létezik. A zöldhályog műtét alatt a szükségtelen csarnokvizet vezetik el, hogy minimalizálják a szemnyomást.

Míg a régi időkben szinte mindig vaksághoz vezetett, a glaucoma ma már nagyon jól orvosolható. A műtét akkor válik fontossá, ha más úton, pl. szemcsepp igénybevételével nem sikerül szabályozni a szemnyomást. A zöldhályog elleni gyógymódok legfontosabb célja ugyanis a csarnokvíz elterelése. A betegség időben történő felismerése nagyon hasznos, mivel kezelés nélkül vakságot okozhat.